Hae nettineuvonnasta

sukupuolitauti?

21.11.2012

Kysymys

Minulla oli tällainen tapaus, jossa mies hyväili emätintäni sormellaan. Minulla oli kuukautiset loppumassa ja miehellä oli haava sormessa, en huomannut, että sormesta olisi verta vuotanut. Olenko voinut käsien kautta saada esim. kupan, kondylooman, herpeksen, hepatiitti C:n tai hivin? käsien kautta ei pitäisi tarttua mitään, mutta olen alkanut pelätä, että jos miehen sormen haavasta olisikin tullut muutama veripisara emättimeni limakalvoille, niin olenko voinut saada jonkin mainitsemistani taudeista?

Kävin testauttamassa 3 viikon kuluttua tartunnasta kupan ja klamydian, ne olivat negatiiviset. Kävin nyt 10 viikon jälkeen tartunnasta testauttamassa hiv:n ja se oli negatiivinen. Pitääkö minun vielä käydä testauttamassa hiv ja hepatiitti C, kun on tullut 12 viikkoa täyteen?

Vastaus

Hei. Kuvailemassasi tilanteessa ei ole hivin, hepatiittien tai muiden seksiteitse tarttuvien tautien riskiä. Olet aivan suotta käynyt testeissä eikä sinun ole enää syytä hakeutua jatkotesteihin tämän tilanteen vuoksi. Hiv ja hepatiitit eivät tartu käsien välityksellä. Vaikka miehen sormesta olisikin tullut hiukan verta, kuten sinä sanot mahdollisesti saattaneen tapahtua, ei käytännön tasolla riskiä ole. Hiviltä ja hepatiiteilta suojautumiseen riittää, kun käyttää yhdynnässä kondomia. Käsiseksissä suojautuminen ei ole tarpeellista. Muut seksitaudit kuin hiv ja hepatiitit eivät myöskään tartu käsien välityksellä. Poikkeuksena ovat lähinnä klamydia ja tippuri, jotka voivat tarttua käden kautta silmään aiheuttaen silmätulehduksen. Tässä tapauksessa siis riski olisi vain sinua tyydyttäneellä miehellä, jos sinulla olisi jokin tartunta. HPV on siitä poikkeuksellinen seksiteitse tarttuva virus, että se tarttuu muita seksitauteja helpommin ja se voi tarttua myös ihokontaktissa. Käsien kautta sekään ei kovin helposti tartu.