Seksitaudit

Seksitaudit ovat tulehduksellisia sairauksia, jotka tarttuvat seksin välityksellä. Seksitaudit voivat tarttua, jos emätineritettä, siemennestettä (spermaa), esiliukastetta tai verta pääsee seksikumppanin limakalvolle tai avoimiin haavoihin. Seksitautien aiheuttajia ovat erilaiset virukset, bakteerit ja sienet.

Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä tai suojaamattomassa suuseksissä. Bakteerin aiheuttamat seksitaudit voivat suojaamattomassa seksissä tarttua seksitavan mukaisesti emättimen tai peniksen limakalvolle sekä nielun tai peräsuolen limakalvolle. Näytteet on otettava seksitavan mukaisesti oikeilta limakalvoilta. Testeihin hakeutuessa erilaisista seksitavoista on hyvä mainita hoitohenkilökunnalle.

Seksitaudit voivat olla vuosia oireettomia, mutta niitä voi siitä huolimatta tartuttaa eteenpäin.

Seksitaudit voivat hoitamattomina aiheuttaa erilaisia jälkiseurauksia, esimerkiksi lapsettomuutta (sekä miehillä että naisilla), erilaisia tulehduksia ja nivelvaivoja. Myös seksikumppanin tai kumppaneiden mahdollisen tartunnan toteaminen ja hoitaminen on tärkeää.  Hoitamaton seksitauti lisää huomattavasti hiv-tartunnan riskiä.

Kondomi suojaa seksitaudeilta.

Seksitautitesteihin kannattaa hakeutua, jos sinulla on ollut suojaamatonta seksiä, ja haluat tietää oletko saanut seksiteitse tarttuvan taudin, tai sinulla on oireita.

Seksitautitesteihin voi hakeutua klamydian ja tippurin osalta 1-2 viikon, kupan osalta 3-6 viikon, hivin osalta 1-3 kuukauden ja B-hepatiitin osalta 1-6 kuukauden jälkeen mahdollisesta tartuntatilanteesta.

Seksitautitesteihin voi hakeutua seuraaviin toimipaikkoihin, joissa testaus on asiakkaalle maksuton. Hiv-testauksen osalta tulisi olla mahdollisuus saada testi myös nimettömänä:

  • terveysasemat
  • sukupuolitautien poliklinikat
  • opiskelijaterveydenhuolto
  • työterveyshuolto

Lisäksi yksityiset lääkäriasemat tekevät seksitautitestejä. Yksityisellä lääkäriasemalla testit ovat asiakkaalle maksullisia.